Att fynda gamla teakmöbler har blivit en så het marknad att du nästan får betala dubbla priset för begagnat idag. Stringhyllan har blivit ett samlarobjekt och den gamla Kobran står som välavvägd prydnad i fönstret. Second hand-febern har verkligen tagit gigantiska proportioner, även om det i sig är positivt att gamla möbler kan få nya hem istället för att slängas. Den trenden som otåligt står och väntar bakom hörnet är återbruket, kanske blir det den nya ”vintageivern”?

Att blanda nya lampfötter med begagnade lampskärmar skapar personliga lampor, något som idag signalerar tid, eftertanke och kreativitet. Men det gamla symboliserar också något mer. Det finns en statushöjande faktor i det att man kommunicerar viss omvärldsanalys. Nya prylar har börjat förknippas med ohållbara konsumtionsmönster. Det som är beyond vintage idag är återbruket. Att lära sig laga, göra om, byta ut.

Återbruksmarknader en blivande trend

De flesta slänger nog sina gamla strumpor som har ett hål för stortån. Men för att klara klimatmålen krävs det både stora omregleringar på den stora, internationella marknden, såväl som förändrade levnadssätt hos människan. Få vet om hur man bibehåller standard. Sköter,  slipar och smörjer gör bara den som verkligen har det som hobby. Men den händiga är påväg tillbaka till vår bild av en idealisk människa. Den som inte behöver slänga och köpa nytt hela tiden, utan kan vårda och laga sina prylar. Till råga på det har regeringen sänkt skatt för reparationer hos hantverkare, och det går ses som ett steg i rätt riktning.

Mölndals stad vill skapa en stor arenda för återbruk och hållbar konsumtion. Det ska vara som en gigantisk återbruksgalleria där du både kan lämna in, återbruka och köpa återvunna saker. Initiativtagarna hoppas att det ska bli en samlingspunkt och ett forum för hållbar konsumtion och tankar kring det. Liknande initiativ finns redan, men en så stor satsning är unik i sitt slag. Ett spännande initiativ som förhoppningsvis kommer uppmuntra liknande verksamheter på andra håll.