Att då och då värdera din bostad är någonting som är klokt att göra, oavsett om du tänkt bo kvar eller om du ska sälja. Det är viktigt att ha koll på marknaden och värderingen kan ge dig flera fördelar.

Din bostads marknadsvärde förändras ständigt beroende på ett flertal faktorer som konjunktur kopplad till bostadsmarknaden, hur populärt just ditt bostadsområde och din bostadsform är, samt om du har renoverat din bostad. Därför kan det vara svårt att veta exakt vad din bostad är värd just idag.

Värdera din bostad online

En enkel åtgärd för att få koll på din bostads värde är att värdera din bostad direkt online hos t.ex. en mäklare eller en bank. Idag finns mycket bra databaser som tar hänsyn till bostadens skick, storlek och läge samt dagsaktuellt marknadsläge så du kan vara trygg med att en onlinevärdering blir träffsäker. Det går att värdera bostaden utan att behöva bestämma tid med någon som ska komma och titta på plats, onlinevärdering är väldigt smidigt.

Fördelar med att värdera bostaden online

”Allt fler säljer sin bostad innan de köper en ny” skriver Aftonbladet .

Detta är dock inte alltid självklart att göra. Du behöver ha koll på hur mycket du troligen får ut för din nuvarande bostad för att inte riskera att förköpa dig på nästa bostad och riskera en sämre boendeekonomi. Har du befintliga lån som du kan omförhandla kan du använda bostadens aktuella värde för att visa för banken att belåningsgraden gått ned, förutsatt att din bostads värde ökat, och då kräva en lägre ränta eftersom banken har en större säkerhet. Så se till att skaffa koll på din bostads värde!