Den första drömmen om en egen bostad brukar komma någonstans i tonåren när föräldrarna känns odrägliga och det man önskar högst av allt är att få vara i fred i ett rum som inte delas med ett småsyskon. Sedan kommer studentlivet, att bo i korridor med smalt utrymme blir en ny verklighet, ofta med kompisar. Den dag den riktiga flytten hemifrån blir är när det första hyreskontraktet kommer, eller när vi flyttar ihop med kärleken, och med det kommer inredningsvisionerna!

Hur ska vårt hem se ut, vad har vi för budget och vilken typ av inredning är värd att satsa på? Detta är frågor som är högst relevanta för att få till ett hem som känns trivsamt. Något som är viktigt är att spara på miljön är att återanvända, byta möbler med varandra eller att handla på secondhand. Om paret har många möbler sedan tidigare och först tänker bo i en etta kan det vara smidigt att hyra förråd och spara vissa möbler till en senare period i livet. Om förutsättningarna är små behövs ingen misströstande, i våra dagar finns det butiker som har möbler som passar de flestas plånbok.

För att lycka med en smidig ihopflyttning och inte hamna i konflikt, som leder till att det blir en separation istället, kommer här några tips:

  • Se över vad som finns: Ska ni spara, slänga eller skänka. Släng bara sådant som är sönder och inte går att laga. Allt annat kan skänkas till secondhand, det som ni har tröttnat på kan vara rena fyndet för någon annan.
  • Kombinera er stilar bra: Ni har säkert en hel del gemensamt men att ha olika smak mellan par är jättevanligt. Bestäm er därför i förväg över hur ni ska ha det så att inflyttningsdagen endast blir ett fint minne!
  • Be om hjälp: Be nära och kära att stötta eller ta kontakt med en flyttfirma, det är alltid lättare att flytta om ni får hjälp i någon form.

Att inreda och följa olika trender har på senare år blivit väldigt populärt. Det finns gott om inredningstips i olika tidningar som inspirerar till olika hem i olika prisklasser. För den händige finns möjlighet till att fixa mycket själv såsom målning och tapetsering men inredning kommer först till sin rätt när ytor får liv med detaljer och ett lyckligt par.