Loppistiden är äntligen här och Solvallas backluckeloppis i Stockholm beräknas att även i slå rekord i antal besökare. Men vad är det egentligen som gör det så populärt med begagnade föremål?

pexels-photo-25641För den som gillar stora loppisar med mycket folk kan det vara värt att göra ett besök på Solvallas backluckeloppis, som är världens största. Solvallas backluckeloppis som hade premiär den 6:e maj i år slog förra året världsrekord i besökare. Hela 1024 bilar och 20 000 besökare kom till premiären, som hålls mitt på travbanan. I år förväntar man sig ett liknande antal besökare. Vi har innan skrivit om hur det är en konst att blanda nya och gamla inredningsstilar och kläder, och att gå på loppis ger den intresserade en stor möjlighet att skaffa en helt egen och originell stil. Det som säjs på loppisen består mestadels av barnrelaterade saker som kläder och leksaker, men även cyklar, musikinstrument och antikviteter som LP-skivor och prydnadssaker är eftertraktade föremål. Den vanligaste varan är dock kläder. På loppisar kan man ofta hitta kläder från både olika årtionden och stilar. Man får ofta mycket kvalitet för pengarna, så att man kan skapa en helt egen och originell stil.

Viktigt att återanvända kläder

En av anledningarna till varför intresset blivit så stort tros vara att intresset för hållbarhet och återvinning har ökat markant den senaste tiden. När det gäller just kläder, som är en av de vanligaste varorna på loppisar, finns det många anledningar till återanvändning. Även om kläderna skulle fraktas vidare utomlands spar man in enormt på miljökostnader, trots transportkostnaderna. Enligt Naturvårdsverket kan det gå åt 7000 liter vatten att tillverka en enda t-shirt. Detta skriver Sveriges radio, som hävdar att de bästa begagnade kläderna säljs i Sverige. Resterande går först till Östeuropa och kan de inte säljas där fraktas de vidare till Afrika eller Asien. De skickade kläderna både används och skapar sorteringsjobb lokalt där de hamnar vilket är bra för många familjer ekonomiskt.