Second hand har blivit mer populära än någonsin och det beror inte minst på den ökade medvetenheten om det hållbara samhället. Den gamla slit och släng mentaliteten försvinner alltmer och dessutom är det kul att botanisera på loppmarknader och i second hand butiker.

Köket är ett av de viktigaste rummen i ett hem och med det ett av de mest tacksamma att experimentera med då de flesta ägnar en hel del tid där. Det är inte ovanligt att människor, förutom att laga mat och att äta, vistas i köket av helt andra anledningar som att läsa, jobba, skriva eller bara sitta och snacka. Genom att vara fantasifullt med roliga retrodetaljer och leksamma dekoren, kan köket till exempel se ut som en trendig restaurang i 30-talets New York eller 60-talets Paris. Höga barstolar, gamla spottkoppar, reklamskyltar i metall och vintage posters är alla kul inredningsföremål som går att hitta second hand.

Lampor och gardiner

Belysningen i ett rum spelar stor roll för hur trivsamt det är och med hjälp av rustika lampor som fyndats på loppis kan köket få en mysig men samtidigt funktionell atmosfär. En antik kristallkrona i taket eller en lavalampa som står och glöder blir inte bara källor till ljus utan dessutom roliga konversationsämnen när vännerna kommer på besök. Kul textilier i retromönster och färger kan ge en touch av dåtid samtidigt som de känns moderna och trendiga som gardiner.

Oväntat och överraskande

På en loppmarknad finns det också massor av föremål som kanske inte längre fungerar eller som inte är ämnade för ett kök. Just sådana saker kan bli fantastiskt roliga inredningsdetaljer genom att de istället får fylla andra funktioner. Ett gammalt strykjärn stöttar upp kokböckerna, en hög hatt eller ett plommonstop blir den nya blomsterkrukan och ett vintage parasoll blir en oväntad taklampa. Eller varför inte rama in anslagstavlan med en tung träram eller använda en sirlig vattenkanna från 50-talet som kryddkruka?

Möjligheterna är oändliga och det enda som krävs är humor, fantasi och leklust. Köket kan bli ett roligt projekt som ständigt är pågående då det alltid finns nya loppmarknader att gå på.