Inredning är hetare än någonsin. Idag skriver vi bland annat om hur man kan inreda sin restaurang eller sin butik men också hemmet.

 

köpenhamnDet är många som inspireras av resor till städer som New York, där restaurangerna frodas, och starta eget. Men var köper man egentligen inredning till en restaurang? På www.goods.se finns det ett stort urval att välja bland.

En som har koll på hur man får till uteserveringar kan vi läsa om i Göteborgs-Posten, där en framgångsrik inredningsarkitekt intervjuas. Dennes mening är att uteserveringen ska signalera en viss sorts stämning, eller känsla om man nu så vill. Den som vill driva restaurang gör dessutom klokt i att just ha en uteservering, för när värmen och solen är åter vill folk inte sitta inne mer utan vara ute så länge som möjligt. Har man solläge är det extra fördelaktigt, till sådana platser hittar gäster alltid.

Några tips vi får från inredningsarkitekten är att:

  • Långbord signalerar mötesplats för flera
  • Små, rangliga bord bjuder in till en snabb fika
  • Stora mjuka soffor är till för att sitta länge i

Inredare inreder sina hem

litet hus i handI en artikel i Expressen Leva & Bo kan vi läsa om hur ett renoveringsobjekt faktiskt kan renoveras och samtidigt behålla sin karaktär. I nyheten kan få vi reda på hur ägaren till inredningsbutiken Urban Living i Uppsala, med varsam hand har renoverat en 110 kvadratmeter stor 60-talslägenhet, med fräsch känsla fast en stämning av just 60-tal. En inte alltför enkel uppgift. Enligt hemmets ägare, tillika butikens, är det viktigaste att man lyssnar till sin magkänsla när man inreder, att det känns rätt hela vägen. Mycket av sakerna i hemmet kommer från resor, till städer som New York, där ägaren till hemmet och butiken även bott tidigare i sitt liv.

Lägenheten är stor och har stora ljusinsläppande fönster med utsikt över takåsarna, den inrymmer vidare två vuxna, tre barn samt en stor hund. Tidigare fanns inte rum för att andas och verkligen trivas, men i och med flytt och renovering verkar det som om familjen har hittat hem. I denna lägenhet finns även en balkong, något som familjen saknade i sin förra, en detalj som betyder nog så mycket – särskilt om sommaren.

Om en lägenhet redan är ljus och luftig kan man utan att riskera murrighet välja tapeter i starkare färger, kontrastera med tyger och tavlor. Färg och form som inte är helt symmetriskt med allt det andra i hemmet skapar en spänning i inredningen, samtidigt som detta även ger karaktär. Sedan om man gillar att ha det mer sparsmakat och minimalistiskt eller brokigt och mysigt är upp till var persons smak och tycke.

I Gefle Dagblad kan vi vidare läsa om hur inredare själva inreder sina hem. I en sekelskifteslägenhet i Gävle är det inrett med gamla tapeter, rosarium och möbler med känsla. Hon säger i intervjun att hon tröttnade på att alla hem skulle gå i vitt, och vågar själv prova på både färg och form som ställer sig mot det lantligt shabby chic-vita som länge varit en förhärskande trend.