Något som är oerhört roligt att fynda på auktioner och loppis är tavlor. Är de målade av en känd konstnär kan de vara riktigt dyra men då växer de ofta mycket i värde. Men vad ska man tänka på när man ska köpa en gammal tavla?

4005024-konstverk

Först och främst bör man fråga sig själv vad det är för konst man är ute efter att köpa. Ska man ha den i sitt hem så är självklart det viktigaste att man själv tycker om den och njuter av att ha den hemma. För att hitta något som faller en i smaken, och för att lära sig var man kan hitta sina favoriter, behöver man besöka flera olika gallerier och konstmuseum. Ju mer tavlor man ser, desto bättre blir man på att lära sig sin egen smak och hitta något man kan få en djup relation till. Innan man gör en stor investering bör man alltså titta sig runt lite, kanske läsa på om konsthistoria och se till att man har ett säkert hem att förvara tavlan i.

”Om du har värdefull konst, och självklart också andra värdefulla saker som du vill skydda, är det viktigt att du ser till att du säkrat huset du bor i ordentligt.”

Var hittar man konst?

Var ska man då köpa tavlorna? Jo, man kan bland annat köpa dem på auktion, på ett galleri eller konsthandel, köpa direkt av en konstnär eller hitta den på internet eller via annonser. Köper man på auktion får man ett roligt sätt att köpa konst och verken som säljs på auktion har ofta någon form av kvalitetstämpel. Köper man istället tavlan på ett galleri kan man prata med galleristen om konstnärens bakgrund, meriter och så vidare. Väljer man att köpa konst på nätet har man ett enormt utbud att välja bland. Det finns många sidor som specialiserar sig på konst, men man kan också köpa konst på Tradera eller Blocket. När man handlar konst på nätet bör man satsa på billigare verk.