Betalar du alldeles för mycket för uppvärmningen av din bostad? Det finns ingen anledning att fortsätta kasta pengarna i sjön! Satsa istället på en luftvärmepump, som sänker din elförbrukning rejält. Läs mer om det här!

Elförbrukning är en stor kostnadspost som utgör en rejäl del av hushållsbudgeten. Av den anledningen är det förstås angeläget för de flesta att göra det som går för att påverka förbrukningen av el i positiv riktning. Uppvärmning av bostaden står för en stor del av elförbrukningen. Använder du fortfarande gammal teknik för att värma upp ditt hem, såsom elektriska element och liknande, är det hög tid att uppgradera till ett modernt värmesystem.

Det intressanta valet

Allt fler satsar på luftvärmepump, som innebär en relativt liten investering jämfört med andra alternativ som exempelvis bergvärme. Det finns många olika varianter att välja bland på marknaden, men Daikin luftvärmepumpar från nkve är ett särskilt lyckat val eftersom det balanserar ekonomi och prestanda på ett bra sätt. Det finurliga med luftvärmepumpar är att de använder friskluften och konverterar den till varmluft – eller till kalluft, om de istället används som luftkonditionering.

Varför byta till luftvärmepump?

husMed tanke på att värmepumparna drar mindre el än många andra uppvärmningsmetoder är de per definition en miljövänlig lösning. Det här innebär samtidigt att det finns mycket pengar att tjäna och då främst under den kallare delen av året när bostaden ska värmas upp för att behagligt klimat. Att skaffa en värmepump är inte särskilt kostsamt, så det är ingen stor investering jämfört med bergvärme. Ibland kan det vara nödvändigt med flera luftvärmepumpar, exempelvis om du har stor boyta eller om huset har flera våningar, men investeringskostnaden blir ändå angenämt låg. Skillnaden i driftskostnad märker du i stort sett direkt, eller åtminstone när nästa elräkning kommer.

Underhållet av värmepumpar är enkelt. Det krävs service på dem med ett visst intervall, där två år är vanligt. Då rengörs maskinen ordentligt samtidigt som funktionaliteten mäts upp med speciell utrustning. Det du kan (och ska) göra själv är att göra rent de filter som finns i maskinen, vilket brukar rekommenderas till varannan vecka.

Sammanfattande fördelar att byta till luftvärmepump:

  • Energisnålt och därmed snällt mot miljön
  • Sparar pengar direkt
  • Låg kostnad att införskaffa = billig investering
  • Enkelt underhåll