De senaste åren har allt fler blivit medvetna om sin energiförbrukning och miljöpåverkan. Det finns mycket du kan göra om du vill leva mer miljövänligt. Att införskaffa solceller är ett bra sätt om du både vill göra en insats för miljön och minska uppvärmningskostnaderna hemma.

Den rådande klimatkrisen har fått många människor att se över sin livsstil och konsumtionsmönster. Det är viktigt att se över olika delar av livet och göra små justeringar för att minska påverkan på klimatet. Här hittar du värdefulla tips på miljövänlig energiförbrukning, mer hållbar inredning och minskade transportutsläpp.

Installera solceller

Att installera solceller på taket är ett bra sätt att minska energiförbrukningen och samtidigt använda el från förnybar energi. Genom att installera Telge Energis solceller kan du också göra din energikonsumtion billigare och mer miljövänlig. Telge Energi är ett elbolag från Södertälje som erbjuder solceller och skräddarsydda paketlösningar med el från förnybara källor. De levererar och installerar solceller i hela Sverige. På deras hemsida kan du göra en intresseanmälan för solceller. Därefter får du hjälp av en solcellsexpert att hitta den bästa lösningen för just ditt tak. Telge Energi erbjuder olika solcellspaket vilket gör det möjligt att hitta en lösning för olika behov. De olika solcellspaketen skiljer sig från varandra på följande sätt:

  • Antal paneler
  • Passar olika huvudsäkringar (16 A, 20 A eller 25 A)
  • Olika priser

Solceller har funnits i Sverige sedan 70-talet, men då var det främst i båtar, fyrar och sommarstugor. Trots att Sverige inte har lika många soltimmar som exempelvis Spanien, är det idag vanligt att se solceller på svenska tak. Allt fler svenskar vill sänka sina energikostnader samtidigt som de försörjer sig med grön energi.

Handla begagnat

Energiförsörjningen är en viktig faktor i omställningen mot en mer miljövänlig livsstil, men det finns mycket annat som du också kan göra. Du bör till exempel se över dina konsumtionsmönster. Att handla nya kläder och möbler kan bidra till stora utsläpp. Enligt Naturvårdsverket står den svenska textilkonsumtionen för fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter i utsläpp varje år. Svenskar konsumerar i genomsnitt 14 kilo kläder och hemtextil per person och år. Att handla begagnat är betydligt bättre än att köpa nytt eftersom över 90 procent av all klimatpåverkan från svensk textilkonsumtion kommer från köp av nyproducerade varor. Ge kläder och möbler längre livslängd genom att handla second hand. Släng inte heller dina kläder och möbler när du har tröttnat på dem eller när de går sönder. Laga det som är trasigt och skänk till välgörenhet det som du inte vill ha. Du kan också sälja dina föremål via Blocket och andra plattformar.

Promenera, cykla eller åk kommunalt

Sist men inte minst bör du undvika att ta bilen och flyget när det går. Bil- och flygtrafiken står båda för stora utsläpp. För kortare sträckor kan du promenera eller cykla alternativt åka kommunalt. För längre sträckor är det bäst att välja tåget som transportmedel. Med god planering kan du resa genom hela Europa med tåg. Om du vill leva ännu mer miljövänligt bör du semestra i Sverige istället för utomlands. Sverige erbjuder fantastisk natur med många sevärdheter. Ta tåget och upptäck vårt långa land.