Dags att lämna hyresrätten för ny bostad? Då måste du flyttstäda innan, här är checklistan du behöver.

När du ska flytta ifrån din hyresrätt måste du ställa iordning den för nästa hyresgäst, och det betyder att du behöver flyttstäda. Antingen anlitar du en städfirma som kan göra jobbet åt dig eller så gör du städningen själv. Om du väljer att själv städa ska du vara beredd på att det är en hel del att ta tag i.

Detta behöver du tänka på när du flyttstädar

Det första som du ska tänka på vid en flyttstädning är att denna måste genomföras mer noga än en vanlig storstädning och att denna städning inkluderar fler moment. Du får till exempel inte glömma att torka av lister, frosta av frysen och rengöra golvbrunnen med mera. Därför är det bra att sätta av ordentligt med tid för att hinna genomföra alla städmoment på ett korrekt vis och inte missa något på grund av stress eller tidsbrist tipsar Hyresgästföreningen. Likaså kan det vara bra att dubbelkolla med din värd om det är något speciellt som du ska tänka på att göra för att din städning ska anses godkänd.

Alla rum

  • Återställa alla väggar – ta bort spikar, fylla igen hål och ta bort tavelkrokar.
  • Fönster ska putsas – invändigt, utvändigt och mellan fönstren samt att persiennerna ska rengöras.
  • Element – torkas av.
  • Dammsuga hela lägenheten – avsluta med att och våttorka.
  • Torka av – tak, väggar, kontakter, strömbrytare, fönsterbleck, karmar, garderober, skåp, innerdörrar, hatthylla, dörrhandtag och låskolvar.

Följande rengöring ska göras i övriga rum

  • Kök – rengöra spisen, ugnsplåtar och grillgaller samt fläkt och kryddhyllor. Tömma kylen och frosta av frysen, rengöra, stänga av och lämna dörrarna på glänt för att slippa dålig lukt. Rengöra köksskåp och kökslådor, inuti och utanpå. Torka diskbänken och ta bort kalk. Rengöra alla lampor, kupollampor kan skruvas ned och diskas
  • Badrum – tömma och rengöra golvbrunnen, rengöra handfatet in- och utvändigt, renöra kakel och fogar, torka av rör och ledningar samt om du har badkar ska det rengöras under det.