Under sommaren öppnar tusentals små loppisar. Lador och garage hyser loppisar och kuriosa, sommarstäder hyser auktioner. Och på sommaren åker många ut med bilen till landsställen eller för att hälsa på släkt och vänner i olika delar av Sverige. För ytterligare andra är det bästa sommar- och semesternöjet att åka ut i landet på jakt efter de bästa antikhandlarna och loppisarna. Oavsett om du tillhör de förstnämnda, de sistnämnda eller den sort som inte brukar gå på loppis tycker vi att du ska passa på i sommar och se om du kan göra några fynd!

De senaste åren har det blivit oerhört populärt att handla saker second hand. Kanske beror det på att vi gillar att köpa saker billigt, kanske är det för att vi känner oss miljömedvetna när vi återvinner och återanvänder saker eller kanske beror det på något annat. Oavsett anledning har detta gjort att priserna ökat och utbudet minskat. Men än går det att fynda, det lovar antikälskaren och inredaren Marie-Louise Douglas, författare till boken Med känsla för antikt i en artikel i Göteborgsposten. Hon påpekar att mycket handlar om tajming och att det är en bra idé att leta efter lokala klenoder lokalt där de är typiska eftersom det pressar priset med ett större utbud.

Idag har det blivit väldigt trendigt att kombinera äldre saker och antikviteter med nytt och mer modern stil. Vi kan exempelvis tipsa om att köpa ett snyggt bord som kan vara lite mer modernt i sin framtoning och kombinera det med antika detaljer såsom ljusstakar eller liknande. Vi bjuder på lite bra tips om du vill vinna en auktion från Marie-Louise Douglas i punktform nedan:

Inför auktion:

  • Bestäm ett maxpris i förväg. Tänk endast på det i undantagsfall när du verkligen tänkt vinna budgivningen.
  • Ha lite is i magen. Vänta in i det sista med ditt bud.
  • Kom ihåg att föremålet ska passa i ditt hem. Var ska det stå? Passar det in?
  • Är du verkligen intresserad eller är det stundens ingivelse som gör att du vill köpa? Syna dig själv.
  • Fynda saker som inte är trendiga, så länge du gillar dem. Även om det inte är inne idag vet vi inte vad som händer imorgon.
  • Gå efter udda antal om du vill få ner priset. Elva glas är alltid billigare än ett dussin, serviser som saknar delar kan vara riktigt billiga.
  • Köp endast trasiga saker om du vill ha dem, en liten nagg kan du stå ut med om du gillar saken, men du kommer inte kunna sälja den vidare.