Barn innebär en hel del utgifter som fortsätter genom stora delar av livet. Medan vissa är rent praktiska, exempelvis möbler, kläder, blöjor och barnvagn, är andra mer estetiska eller underhållande, som inredningsdetaljer och roliga leksaker. För att säkerheten ska vara garanterad är det viktigt att vissa saker är sprillans nya medan annat kan köpas begagnat.

När det kommer till barnens säkerhet finns det inga kompromisser. Allt som ska trygga barnens liv och hälsa bör vara nytt, exempelvis en CE-märkt barngrind till hemmet eller alla smarta gadgets som babyvakter, brandlarm och luftrenare. Annat, som dekor och kläder, går däremot utmärkt att handla second hand.

Fynda på loppis och second hand

Idag handlas det mer second hand än någonsin och det beror på flera faktorer. En viktig anledning är det ökade miljötänket som gjort andrahand till en hållbarhetstrend snarare än en rent ekonomisk fråga. Den ändrade attityden har gjort det till något av en sport att fynda fina kläder och föremål, och du kan dessutom hitta massor av kul vintage-saker till dina barn. En gammaldags gunghäst eller träleksaker för barn kan bli unika och trevliga detaljer i barnrummet, och det finns massor av kvalitativa kläder om du bara letar lite. Kan du sy kan du dessutom skapa nya kreationer av gamla plagg eller anpassa kläderna allteftersom barnen växer.

Kontrollera alltid kvaliteten

Vissa föremål hamnar i ett slags mittemellan-läge när det kommer till frågan om begagnat eller nytt. Medan en potta förvisso kan inhandlas second hand är tanken kanske inte den trevligaste, hur väl du än steriliserar den. Och hur är det med saker som barnvagnar och spjälsängar? Så länge du kan inspektera dem ordentligt brukar det inte vara några problem, men det är oerhört viktigt att de är helt stabila, att inget rostat eller ruttnat och att de är gjorda av god kvalitet. En gammal möbel kan bli ett kul DIY projekt för dig som gillar att pyssla och fixa, och du kan lära dig att måla om dina fynd precis som du vill ha dem.

Genom att kombinera nytt och gammalt kan du få fram en kul stil som samtidigt är säker och inte behöver kosta för mycket. Satsa därför alltid på nya saker till allt som har med barnets trygghet och hälsa och låt fantasin löpa fritt när det kommer till inredning och klädesplagg.