Till vilken nytta är dina vackra ägodelar och möbler om det inte badar i rätt ljus? Rätt belysning är en enkel men viktig stämningshöjare som kan göra din vardag, och ditt hem, otroligt mycket mysigare.

Rätt ljus är ingen detalj, utan kan vara direkt avgörande för hur ditt hem upplevs. Här är en lista på några saker som är värda att ha i åtanke då du väljer hembelysning:

  • Miljön. Vi tycker det är viktigt att tänka miljövänligt och energiekonomiskt när man väljer belysning. Men rätt strömbrytare kan du spara in på onödigt energislöseri. Billigare och bättre, helt enkelt. Miljösmarta strömbrytare hittar du, till exempel, här: https://www.elkatalogen.se/elinstallation/brytare-uttag/schneider-exxact.html. Försök dessutom att, i största möjliga mån, använda dig av lågenergilampor.
  • Rätt ljus i rätt rum. Sitter du och kisar vid skrivbordet, fumlar du runt i köket eller bländas du i TV-soffan? Det är viktigt att välja rätt lampor i rätt rum. Att köra på samma överallt är ingen bra helhetslösning. Försök istället tänka på vilka specifika behov du har på olika platser i din bostad. Det är viktigt med stark och funktionell belysning i köket och badrummet, medan det passar med ett mer intimt och avslappnande ljus passar vardagsrum och sovrum. Det är viktigt att tänka på ljusfördelning, och använda sig av multipla ljuskällor för att kunna variera efter behov. Det räcker inte med en taklampa, utan komplettera med golv- och skrivbord- och vägglampor.
  • Placering. Tänk på belysningen som kosmetika för ditt hem. Man brukar prata om att ”se saker i rätt ljus”, och även om ordspråket oftast syftar till att tolka information i rätt sammanhang så har det lika stor estetisk betydelse. Var vilar blicken i rummet? Punktbelys det du är stolt över, förstärk rummets styrkor. Det är också viktigt att inte placera ljuset på ett sätt som bländar, alternativt upplevs otillräckligt. Blanda riktad och allmän belysning för att skapa mjuka övergångar.

Välj lampor, uttag och brytare med omsorg

Svårt att bestämma dig? I många fall kan du få låna med dig lampor och andra produkter hem. Så kan du testa själv. Det är dessutom smart efter som det inte är någon självklarhet att lampan kommer ha samma effekt i ditt hem som i affären – en plats med helt andra dimensioner, som dessutom är full av ljus från andra lampor. Kolla därför alltid vilka möjligheter som finns till öppet köp.