För de allra flesta är köket ett av hemmets viktigaste och mest mångfacetterade rum. Här kan du laga mat, äta, baka, syssla med hobbys, läsa, umgås eller bara sitta och vara. Det är något rogivande och inspirerande med ett kök och därför är det viktigt att inreda det både snyggt och funktionellt.

Förr eller senare ska ett kök renoveras och då har du ett kul tillfälle att skräddarsy det exakt efter dina behov, din smak och din plånbok. Du bör också se över vad du bör prioritera så att det ska hålla så länge som möjligt. Att satsa på en stilren kompositskiva är exempelvis en mycket god idé då den är lätt att rengöra, enkel att arbeta på och håller länge. Andra saker som gardiner eller handtag till skåp kan du å andra sidan hitta på loppis eller till och med göra själv.

Hygien och användarvänlighet

Eftersom du hanterar många olika livsmedel här är kökshygienen extremt viktig och därför gör du alltid bäst i att inreda med ytor som är lätta att hålla rena och torra. Du ska ha enkel tillgång till hushållspapper, förseglade skräptunnor och fullt fungerade kyl- och frys och du gör också rätt i att investera i stora, blanka och lättåtkomliga ytor.

När det kommer till färgval så kan du själv måla ditt kök för att spara på några slantar, men tänk på att det alltid är enklast att rengöra ljusa, enfärgade ytor. Om du vill kan du måla om köksluckor för att ge andra nyanser. Ett annat kul tips är att hitta gamla kakelplattor och sätta dem på väggarna i kombination med ett enkelt, vitt kakel. Du kan ofta hitta billiga, udda plattor på loppmarknader eller antikvariat som ger ditt kök en individuell stil utan att det behöver kosta mycket.

Kreativa detaljer

För att ge köket ännu mer av din personlighet så kan du också hitta kul inredningsdetaljer i second hand butiker eller göra egna saker. Gardiner gör stor skillnad på helhetsintrycket i ett rum och oavsett om du köper färdiga eller syr själv så undvik vanliga misstag genom att ta rätt mått och välja färger som matchar.