Inbrottstjuv

Man kan även använda sig av en kedja på dörren så att man inte kan öppna den annat än från insidan. Något som är ännu bättre än kedja är dock en metallstänger istället. Det är inte lika lätta att knipsa av med en bultsax.

Vart åttonde hem

På vissa håll i landet så är det vart åttonde hem som råkar ut för ett inbrott. Något som har blivit ett problem och även fast det är så vanligt så är det många som inte vågar vittna mot rånarna. Många för att de är rädda att råka illa ut men också för att det eventuellt ska komma en rånare till dem. I Södra Järva har detta blivit ett problem och under 2012 så var det hela 411 inbrott och inbrottsförsök. Den svenska polisen har bra kontakt med kollegorna i Europa och det finns inget annat land som ens är i närheten av den här statistiken.

Är verkligen skåp lösningen

Att gripa gärningsmännen är inte något som kommer hjälpa situationen utan det måste till mer drastiska och bättre åtgärder. Man har nu också bestämt sig för att installera säkerhetsskåp i varje lägenhet och villa. Där man sedan ska förvara sina värdesaker och annat. Det är flera som är positiva till de installerade skåpen. De kommer att vara gratis de första 18 månaderna och kommer sedan att läggas på hyran om 40 kr. Det finns dock andra som anser att det få väldigt negativa konsekvenser. När man nu har gått ut med att man kommer installera en massa skåp i fastigheterna så finns det en risk i att potentiella tjuvar vet det. Det kommer vara allmänt känt. Vem skulle till exempel inte öppna skåpet om rånaren riktade en kniv mot dig i ditt eget hem? Tänk om man har barnen hemma och liknande. Det kan verkligen få förödande konsekvenser. Det är oftast bäst att kombinera med ett bra hemlarm.

Använder sig av låsslunga

Det blir allt vanligare att inbrottstjuvar numera använder sig av låsslunga. Det gör att tjuven inte lämnar några märken efter sig. Enligt Citypolisen har inbrotten gått från ett par i månaden till tiotal. Man har alltså tagit sig in i lägenheter och villor utan att bryta upp något. Man har använt sig av så kallade låsslungor. Ett verktyg som du för in i brevinkaster och sedan låser upp dörren på den vägen. En person i Stockholms innerstad var själv med om en person förde in en låsslunga och försökte öppna låset. Då skrek personen ”Ge er iväg!” och inbrottstjuvarna försvann illa kvickt. Det man kan göra för att inverka på den här typen av brottslighet är att skaffa en låskåpa på dörren. På det sättet kan inte tjuven lirka upp låset.

Sämst i Norden

Sverige är också sämst på att klara upp bostadsinbrott. Nationen ligger på bara 4% medan ett land som Finland ligger på 25% uppklarade inbrott. I Danmark och Norge ligger uppklaringsprocenten på 7 respektive 15%. Om man jämför de nordiska länderna så är Sverige helt klart sämst. Det var när man införskaffade närpolisreformen som allt gick i kras.