Idag är det många inredningsarkitekter som spekulerar kring funktioner i våra hem. Vardagsrummet och köket flyter ihop, badrummet får nya funktioner och vi pratar om vitvarorna och hur de ska förse oss med smarta funktioner och lösningar i hemmet. Men sovrummet, det består. För behovet av sömn är statisk och för att koppla av behöver vi också få chansen att ta en paus från all teknik. Egentligen är det bara en sak som drivs på el som behövs i sovrummet: mysbelysning.  

Rätt lampor i rätt rum blir desto viktigare när hemmet görs om på så många olika tekniska sätt. Kvar står kanske bara behovet av att dämpa, lysa upp, tona ner och runda av. Lamporna i sovrummet har en central del och ska inte underskattas. Tillsammans med bekväma textiler, mörkläggande gardiner och lite mer nedtonad väggdekor kan man skapa ro i sovrummet och hjälpa kroppen att komma till ro efter en lång dag.

Så skapar du harmoni i ditt sovrum

Beroende på din budget så finns det mer eller mindre storskaliga saker du kan göra för att återfå harmonin i ditt sovrum. Ett knep som inte är att underskatta är faktiskt att rensa ut allt onödigt. I ett sovrum ska det inte finnas något hörn där saker och ting ställt på hög, även om det är vanligt att det är här som bandyklubbor, träningsväskor och någon gammal hylla som inte används står och dräller. Utmana dig själv: vad skulle hända om du blev tvungen att ta bort minst tre saker från ditt sovrum?

Har du inte ork att bädda sängen på morgonen? Då kan det faktiskt bero på att du har köpt för mycket av det goda. Många som satsar stenhårt på ”hotellkänsla” har bunkrat upp med så mycket bäddkuddar att det inte längre går snabbt och lätt att bädda. Välj ut två kuddar du gillar extra mycket och ett överkast du gillar. En sista sak är väggdekoren. Många vill göra sovrummet till den personliga delen av ens hem och det är inget fel med det. Risken är dock att du överdriver och sätter upp för mycket på väggarna. Även om du själv inte tänker på det så skapar det ett kaosigt intryck som gör att dina sinnen inte får slappna av därinne. Läs fler tips i Sköna hem!