Att ha en uteplats som är mysig och ombonad är guld värt på sommaren. För att få en snygg uteplats är marksten bra att använda. Det finns en mängd olika typer av marksten som du kan välja bland.

Att anlägga en uteplats av sten är ett lyft för trädgården och blir ett trevligt ställe att vistas på. Det finns en mängd olika varianter av marksten som du kan använda för att fixa din uteplats. Livslängden, pris, läggningsteknik och vilka kombinationsmöjligheter som är rimliga beror på vad du väljer för typ av marksten. Plattor och marksten i betong är både vackert och funktionellt men även beständigt. Det är inte heller allt för dyrt. Natursten är dyrare och svårt att göra själv men i gengäld får du en fin livfull yta.

Markstenen ska harmoniera med fasaden och närmiljön

När du ska välja marksten till din uteplats ska du ta hänsyn till fasaden och närmiljön för att få ett bra resultat. Ytstrukturen och färgtonen bör samspela med de andra faktorerna. Det finns mängder med färger och stenarter. Fundera över vilken känsla du vill skapa med din uteplats. Vilken sten du väljer kan ge en modern, stilren eller stram känsla. Du kan också skapa en mjuk stil med en gammaldags charm. Om du inte riktigt vet vad du ska välja kan du alltid prata med ett proffs som kan ge dig tips och råd. När du väljer marksten ska du också fundera över hur stora påfrestningar som uteplatsen ska klara av. När du köper marksten till uteplatsen behöver du inte ta lika stor hänsyn till att stenarna ska tåla mycket vikt som du måste om du ska använda marksten till en garageuppfart. Marksten på en garageuppfart måste tåla att köras upp och ner på men även tåla vikten från en eller fler bilar. Att underhålla markstenen på uteplatsen regelbundet är viktigt. Marksten kan lätt få en beläggning av mossa. Du kan tvätta rent med en högtryckstvätt och något milt rengöringsmedel. Du kan också skura med en skurborste.

Tips när du ska välja marksten:

  • Det finns olika färger, former och stenarter.
  • Oregelbundna stenar ger ett levande intryck.
  • Regelbundet formade markstenar är lättare att lägga.
  • Det finns olika tjocklekar.

Inreda uteplats

När du ska inreda din uteplats är det mycket fördelaktigt att köpa begagnade utemöbler. Det finns massor med billiga utemöbler i fint skick och om du vill är det lätt att måla om eller byta dynor och kuddar. Satsa på ett slitstarkt material för att de ska tåla både sol och regn. Att köpa begagnat är inte bara bra för din privatekonomi utan även för miljön. För att du ska få en ombonad och mysig uteplats är ett tips att satsa på blommor och andra växter. Kombinera olika storlekar och sorter. Du kan fynda krukor på olika loppmarknader till en mycket billig peng. Om det passar kan du sätta upp ett armeringsjärn där klätterväxter kan växa på. Olika solcellslampor i olika slag och stora lyktor med blockljus bidrar också till en mysig stämning, speciellt på kvällskvisten. Om du vill kunna använda uteplatsen när det regnar behöver du något typ av regnskydd. Att bygga en pergola är ett förslag.