Låt huset och du må bättre med fräsch luft hemma. Detta sker med allt från vädring, luftavfuktare och rikligt med växter.

 

 

Fräsch, bra luft hemma är viktigt både för dig som bor där liksom för huset i stort. Fuktig luft i tvättstuga, källare och badrum kan bli ett rejält hälsoproblem för oss människor samtidigt som det kan orsaka skador i huset med mögel och fuktskador. Med en luftavfuktare från coway.se.

 

Rötmånadens fukt skadar både mat och hus

 

Något många inte vet är att augusti är månaden på sommaren då huset mest behöver skyddas från fukt. Augusti är rötmånad, då maten behöver skyddas från bakterier och röta extra mycket. Men det gäller även att skydda huset som helhet, fukt och mögel kan skada rejält. Det är nämligen så att vissa av de organiska byggnadsmaterialen även de kan angripas av mikroorganismer, likt mat och frukt. Samspelet mellan värme och fukt är det som gör att bakterier trivs och frodas i allt från träkonstruktioner till källare och krypgrunder. Har du en krypgrund med hög luftfuktighet måste du som husägare se till att få ner fukthalten. Skydda ditt hus nästa rötmånad genom att följa dessa tips från Sveriges Radio:

 

  • Se till att stuprör och hängrännor fungerar, så att det inte kommer vatten nära huset.

 

  • Ha inte stora buskage eller rabatter nära huset som samlar vattnet.

 

  • Skaffa en luftavfuktare om du ska vädra tvätt i källaren.

 

  • Stäng av värmen på ovanvåningen tidigt på hösten och låt all värme komma genom källaren. Det hjälper till att driva ut fukten där.

 

Sedan gäller det att hitta rätt luftavfuktare för just ditt hus och dina behov. Det finns olika varianter med helt olika användningsområden. Hittar du rätt kan du både förbättra din inomhusmiljö utan att du för den delen behöver höja värmen och betala mer i energikostnader.

 

Olika typer av avfuktare specialiserade på olika användningsområden

 

Vilken metod som är bäst för just dig handlar om var avfuktaren ska användas, en kondensavfuktare funkar bäst i redan uppvärmda utrymmen, som i en källare. En sådan ska helst inte användas i kylare areor än där gradantalet är lägre än fem plus. Sedan finns det något som kallas för kombiavfuktare, denna funkar perfekt i frostfria, ouppvärmda utrymmen som ute i garaget eller friggeboden. På platser där det i stället blir riktigt kallt, som i krypgrunden till huset, är det luftavfuktare med så kallad sorptionsavfuktning som gäller. Läs mer om det olika sorterna på Energimyndighetens hemsida.

 

Växter som förbättrar luften hemma

 

Sedan är det ingen hemlighet att rikligt med växter förbättrar luften i våra hem. Vad för typ av krukväxter är tipset att vi inreder våra hus och lägenheter med? I en artikel i Aftonbladet går det att läsa om hur växter som svärmorstunga och fredskalla samt murgröna och ampellilja alla förbättrarluften genom att rensa den på gifter och bidra med fräsch syre. Att ha växter i särskilt sovrummet förbättrar med andra ord luftkvaliteten och kanske även sömnen.

 

Eftersom det är så viktigt med bra luft på rymdfarkoster har NASA verkligen undersökt saken vad gäller växter som renar luft och gör den mer syrerik. Mer om dessa kan du läsa i Expressen.