Idag är det allt fler som ägnar sig åt inredning och tycker att det är roligt att ta saken i egna händer. Det är inte längre ovanligt att vi själva tar tag i köksrenoveringen, ommålning av golven eller inredning med hjälp av designmöbler eller antiksaker. Allt fler utbildar sig till designer eller inredningsarkitekt och allt fler väljer att ha inredning och renovering som hobby vid sidan av sitt vanliga yrke.

Dessutom är det fler som gör sin egen konst. Vi har helt enkelt, trots stress och ett snabbt tempo, blivit mer kreativa än vad vi var förr. Kanske är det just den rådande pressen och stressen från samhället som gör att fler människor känner ett behov av att få utlopp för sin kreativitet och sitt skapande. Vad konst är och vad som är vackert eller inte ligger helt och hållet i betraktarens ögon. Att köpa konst i present till en person som inte uttryckligen har sagt att den älskar just det föremålet eller tavlan är därför väldigt riskabelt. Vi har alla otroligt olika smak just när det gäller konst och det kan bli väldigt jobbigt om man köper en tavla till någon som inte alls gillar den. Att köpa en designad present är ett säkrare kort. Ett par schysst designade vinglas, bestick, krokar eller glasunderlägg kan faktiskt inte skapa samma katastrof som en tavla som inte uppskattas. På Designtorget finns ett gigantiskt utbud av designpresenter i olika kategorier och prisklasser. För varför köpa en tavla för flera tusen kronor när man kan köpa något avsevärt mycket billigare som dessutom kommer uppskattas mer? Vi Svenskar tenderar att lägga mer pengar på presenter än vi hade tänkt, utan att vi ens vet om det.

”Blev presenten dyrare än förmodat? Inte så konstigt kanske, vi lägger mer pengar på presenter än vad vi egentligen tror. Varje år spenderar svenskarna 49 miljarder kronor på gåvor till nära och kära, visar en ny undersökning. 49 miljarder kronor – så mycket lägger vi på presenter varje år, det visar en färsk undersökning från Nordea. Men när hushållen ombetts uppskatta hur mycket pengar som går till presenter är svaret 27 miljarder per år – en rejäl underskattning, med andra ord.”