Förändra ytskikt, väggar och golv
 

Vad för färger mår vi bra av att inreda hemma med? Förnya ytskikt som väggar och golv med de färger du tycker mest om.

Oavsett om du vill att hela ditt hem går i rosa – eller någon annan färg, kan du då och då behöva göra om ytskikten. Vare sig det är väggar eller golv. När det gäller den sistnämnda och du bor i huvudstaden kan ”golvslipning Stockholm” vara en god idé att googla efter.

Inred med din favoritfärg

I en artikel i Sköna Hem får vi följa med hem till tv-kocken Jessica Frej. Hon har en etta där rosa är den dominerande färgen, i allt från vägar till möbler och inredningsdetaljer. Hallen är fuchsiarosa, höstens allra hetaste modefärg, vissa köksluckor i köket är även de rosa, och samsas med de vita. Sovrummet är rosa, den platsbyggda bokhyllan och fuskfårskinnet likaså, liksom mycket annat i rummet. Det är med andra ord en färg som älskas av den som bor där.

Färger vi mår bra av inredningsmässigt

Men vad för färger behöver du för att skapa ett lyckligare hem. Om än rätt så ovetenskapligt, nämns det i Elle Decoration både grönt, gult och blått. Grönt för att få till avslappning och koncentration, och få in naturen i hemmet. Gult för energi och välbefinnande, blått för harmoni och lugn. Den sistnämnda färger symboliserar tillit, stabilitet och auktoritet, och det sägs att blå färg på väggarna i ett arbetsrum för människorna som arbetar där inne mer fokuserade på det de gör – vilket i sin tur gör att de blir mer produktiva. I svenska hem är den blåa färger allra mest vanlig i badrum, följt av hemmakontor och sovrum. I vardagsrum och kök är den helt enkelt inte alls lika populär.

Och varför inte slänga in lite andra färger som du tycker om. Kanske rött? Det är en självsäker färg som sägs framkalla varma känslor och symboliserar optimism, självförtroende och vitalitet. Ett kök blir varmt och välkomnande av röda toner, vilket kan göra det ännu mer ombonat. I mångas hem förknippas färgen röd starkt med julen.