Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att skydda sina antika föremål med den oerhört passande titeln ”Skydda dina antika föremål”. Detta tema tänkte vi fortsätta på eftersom det är ett intressant ämne som vi fått förfrågningar kring och dessutom uppenbarligen inte lyckats täcka helt och hållet med vårt förra inlägg.

För många antiksamlare är uppenbarligen deras antikviteter praktiskt taget ovärderliga. Och denna känsla av att ha något ovärderligt i sitt hem, eller kanske i sin sommarstuga, kan lätt övergå i en viss oro. På ett sätt är denna oro obefogad. Risken att få inbrott och att få sina antikviteter stulna är rätt liten. Å andra sidan ökar bostadsinbrotten ganska kraftigt och har gjort så på sistone. Att ha fina dyra antikviteter hemma är ju tyvärr ett sätt att locka tjuven. Vi har några bra tips för att skydda dina antikviteter. Enligt vissa kommer de att klassas som paranoia, enligt andra som en klok idé. Du får avgöra själv, men vi tror på våra tips.

Motverka inbrott

Ett sätt att skydda dina antikviteter är att låsa in dem när du inte kommer vara hemma eller om du har riktigt dyra saker som du vill gömma undan. Vi rekommenderar i så fall ett säkerhetsskåp. I annat fall finns det många andra saker att tänka på. Du kan få några bra tips i den här artikeln i DN. I korthet är grannsamverkan mest effektivt. Även att inte signalera om man inte är hemma genom att få hemmet att se bebott ut. Har man hund är det en bra bonus och likaså larm. Både de två sistnämnda, precis som egentligen alla säkerhetsåtgärder, går att ta sig förbi om tjuven är tillräckligt motiverad och kunnig. Dock fungerar de som en avskräckande åtgärd som oftast gör att tjuven väljer ett annat hem. Kom sist även ihåg att ha en bra hemförsäkring, om det värsta skulle hända.